Oportunități și limite ale manualului alternativ în relația cu dialogul știință-religie

de Dr. Octavian Baban

O masă rotundă asupra relației știință-religie1 și asupra felului în care această relație poate fi abordată în manualele preuniversitare este o foarte binevenită ocazie de a evalua impactul acestei teme asupra vieții intelectuale din România și de a dezvolta în consecință direcții eficiente pentru politica educațională. Articolul de față își propune să sublinieze câteva caracteristici de bază ale dialogului știință-religie într-o societate democratică și pluralistă și să sugereze, apoi, câteva modalități prin care manualul alternativ poate contribui la formarea intelectuală și etică a tinerelor generații. În primul rând, va fi evaluată nevoia de echilibrare a teoriilor științifice tradiționale, în lumina noilor descoperiri științifice, iar în al doilea rând, vor fi prezentate oportunitățile și limitările inerente ale demersului unui manual alternativ, din perspectiva relației știință-religie.

Continuare »

Beneficiul apologeticii în societate

de Sebastian Marian Leonte

Lumea creștină s-a confruntat încă de pe vremea Sfinților Apostoli cu numeroase provocări și situații care au necesitat abordări adecvate și prompte din partea credincioșilor. Două exemple elocvente le reprezintă capitolul 4 din cartea Faptelor Sfinților Apostoli în care Petru și Ioan vor fi închiși pentru propovăduirea Învierii Domnului, dar și capitolul 8 din aceeași carte în care bărbatul Simon, prin comportamentul său inadecvat credinței creștine, atrăgea adepți de partea sa, atitudine contestată de către Sfântul Apostol Petru care urmărește să îi îndrepte abaterea. Întrucât contextele sociale se modifică perpetuu, influențele sunt deosebit de variate și afinitățile oamenilor tind să aibă tot mai puțin relevanță cu valorile creștine autentice, toate aceste acțiuni trebuiau opinate cu scopul de a apăra credința creștină.

Continuare »

Elemente esențiale în gândirea teologică și apologetică a părintelui Dumitru Stăniloae

Dumitru Stăniloae a fost preot ortodox, teolog, om de cultură, profesor universitar, specialist în dogmatică, filosof, traducător, scriitor, ziarist și apologet român. S-a născut în 29 noiembrie 1903, la Vlădeni, județul Brașov, murind în 5 octombrie 1993, la București.

A justificat apologetic, învățătura creștină despre Creația lumii și Sfânta Treime, dar ne-a și împărtășit din viziunea sa proprie cu privire la Dumnezeu și om. A propus dezvoltarea unei Apologetici mărturisitoare, evitând structurarea Apologeticii în spirit polemic și reducționist.

Continuare »

Cartea ”De ce sunt creștin?” – de Dr. Caius Obeada

„De ce sunt creștin?”, sub semnătura lui Caius Obeada, are, încă din titlu, o puternică și utilă componentă personală, care contribuie într-un mod constructiv în prezentarea argumentelor ce țin de rostul și scopul apologeticii, pentru orice căutător de adevăr, dar mai ales pentru creștinul care vrea să înțeleagă mai mult decât cunoaște deja.

Este o carte scrisă de un apologet român, care locuiește în America, format în școala românească, a continuat studiile înalte în America, păstrând, într-o oarecare măsură, drag de limbajul românesc.

Continuare »

„Creaţionism” şi „Evoluţionism”

Textul propus, în această lună, de „Forum Apologetic Român”, la rubrica „Atitudini apologetice” (Oportunități și limite ale manualului alternativ în relația cu dialogul știință-religie), foloseşte conceptele „Creaţionism” şi „Evoluţionism” pe care le definim, pornind de la definiţiile formulate de Charles Stephen Evans, în lucrarea sa „Apologetics & Philosophy of Religion”, din seria „Pocket Dictionary of…” (InterVarsity Press, 2002).

Continuare »

Geneza 1:1

Expresiile din textele biblice explică în termeni omenești ceva inexprimabil, așa încât orice critică a exprimării trebuie să înceapă de la înțelegerea inexprimabilului, dincolo de termenii limbajului omenesc și dincolo de regulile de structură gramaticală specifică fiecărui limbaj.

Pe baza informațiilor oferite cu generozitate de Bible Hub Online Parallel Bible (https://www.biblehub.com), clarificăm aici termenii limbajului omenesc și regulile de structură gramaticală specifică pentru câte un verset care provoacă discuții apologetice.

Și începem cu începutul: Geneza 1:1

Continuare »

De ce (mai) avem nevoie de apologetică astăzi

Orice creștin are nevoie de apologetică, pentru că aceasta îi cimentează credința, dar încă mai mult, dacă vrea să țină cont de observația „Câinele latră când stăpânul său este atacat. Aș fi un laș dacă aș vedea că adevărul lui Dumnezeu este atacat și aș tăcea” (John Calvin).

Apologetica creștină este știința care apără credința creștină, după cum și numele său grecesc sugerează: „a apăra / a justifica” (Filipeni 1:16).

Există – și au existat dintotdeauna – oameni care nu cred în existența lui Dumnezeu, sau cred că Biblia este un basm și credința ar fi doar o nevoie psihologică a celor slabi. Unor astfel de oameni ne adresăm, și celor care au de-a face cu ei astăzi.

Continuare »

1 2