„Feminitatea” şi complementele ei

De la feminitate, la feminism, şi viceversa, folosind definiţiile formulate de Charles Stephen Evans, în lucrarea sa „Apologetics & Philosophy of Religion”, din seria „Pocket Dictionary of…” (InterVarsity Press, 2002).

Definirea conceptului 

FEMINISM
Feminismul este un mod de gândire care face ca experiențele diferențiate ale bărbaților și femeilor (vezi SEXUALITATE) să fie fundamentale pentru concluziile și metodele sale. Feminiştii/feministele susțin că multe studii tradiționale din varii domenii reflectă o părtinire masculină, poate neconștientizată, adăugând că, dacă teoretizarea ar ține cont de interesele și identitățile femeilor, poate ajuta la depășirea acestor probleme (vezi ECOFEMINISM). Este important să se facă distincția între diferitele forme de feminism, cum ar fi feminismul liberal, feminismul social și așa-numitul feminism radical. Deși multe feministe sunt strident anti-creștine și chiar antireligioase (vezi GEN/GENDRE), unele feministe sunt creștine convinse, susținând că preocuparea pentru bunăstarea femeilor se bazează pe opiniile creștine despre egalitate (vezi PATRIARHAT/MATRIARHAT).

Termeni în relaţie

ECOFEMINISM
Ecofeminismul (vezi FEMINISM) porneşte de la faptul că lipsa de îngrijorare pentru mediu s-ar baza pe atitudini patriarhale (vezi PATRIARHAT/MATRIARHAT), inclusiv pe construcții religioase care depărtează pe oameni de natură, pe care ajung să o privească doar ca o proprietate care trebuie folosită și gestionată.

GEN/GENDRE
Inițial, gen, sau „gendre”, este un termen folosit în structurarea gramaticală a limbilor în care substantivele sunt desemnate ca fiind de gen masculin, feminin sau neutru. Teoreticienii feminiști au folosit cuvântul „gender” ca termen pentru modul în care diferențele sexuale (vezi SEXUALITATE) pot fi înțelese nu ca o necesitate biologică, ci ca o construcție culturală. Astfel, feministele (vezi FEMINISM) susțin că multe studii tradiționale, inclusiv teologia și filosofia, au reflectat un punct de vedere masculin, bazat pe gen, care nu a luat în considerare în mod adecvat experiențele și interesele femeilor.

PATRIARHAT/MATRIARHAT
Patriarhatul este societatea dominată de tați sau de bărbați. Matriarhatul este societatea dominată de mame sau de femei. Feminismul recent (vezi FEMINISM) susține că majoritatea culturilor umane au fost patriarhale și că acest lucru a modelat activități culturale precum știința, filosofia sau religia, în moduri dăunătoare și adesea neconștientizate (vezi ECOFEMINISM).

SEXUALITATE
Sexualitatea este un aspect referitor la regnul animal, care se bazează pe distincția dintre masculinitate și feminitate. În filozofia contemporană, mulți gânditori consideră sexualitatea ca fiind cel puțin parțial o construcție culturală și, prin urmare, folosesc termenul de „gender” (vezi GEN/GENDRE) pentru aspectele umanității care reflectă faptul de a fi bărbat şi femeie, indicând lipsa de determinare biologică. Filosofii postmoderni consideră că „gender”-ul astfel conceput, este o dimensiune importantă a eului uman care modelează profund filosofia și teologia, precum și cultura umană în general, deoarece o mare parte din gândirea tradițională ar reflecta o prejudecată masculină neconștientizată (vezi FEMINISM).