Corina Brumaru, autoare de biografii monografice

În această lună aducătoare a primăverii, a frumosului, a învierii naturii, când ne îndreptăm privirile în mod deosebit spre mamele, soțiile, fiicele noastre, dar în mod special spre ceea ce se numește „FEMEIA”, aduc la cunoștința cititorilor noștri dragi, o personalitate feminină de anvergură.

Am cunoscut-o pe domnișoara drd. Corina Brumaru în ziua de 2 august 2023, la Biserica Creștină Baptistă Agrij, județul Sălaj, pentru a discuta despre istoria de 125 de ani de prezență baptistă pe Valea Agrijului și sărbătoarea care a avut loc în ziua de 10 septembrie 2023, la Căminul Cultural din Agrij, acțiune inițiată de fratele păstor Liviu Iepure și sprijinită de frații păstori din zonă.

Corina Brumaru mi-a vorbit despre pasiunea ei față de istorie, oameni și faptele lor, dar și de patrimoniul ce l-a materializat în cele șase cărți scrise cu măiestrie, sensibilitate și dăruire. Fiecare carte dezvăluie valori de pe Valea din care face parte, lucruri uitate, oameni și evenimente, pe care le aduce la lumină dând o mai mare valoare zonei pe care o iubește și în care trăiește. S-a născut la Zalău, a urmat cursurile Facultății de Drept și ale Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A absolvit de asemenea cursurile de master „Istoria și socio-antropologia epocii moderne”, iar din anul 2018 este student-doctorand la Școala doctorală „Istorie. Cultură. Civilizație”, din cadrul aceleași Universități.

În anul 2009 a tradus în limbile engleză și franceză cartea “Uma praça rica em história” scrisă de Anelise de Carvalho Heidrich, Karina Crochemore Pereira și Volmar Geraldo da Silva Nunes, carte publicată la editura Universității Federale Pelotas, Rio Grando Do Sul, Brazilia, în același an. În 2016 a publicat împreună cu o echipă de studenți masteranzi și doctoranzi de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, titlul “Magie și familie în Europa, în epocile modernă și contemporană” sub coordonarea prof. univ. dr. Marius Eppel.

În anul 2019, și-a făcut debutul publicistic cu cartea biografică „Augustin Paul (Delaletca)”, profesor, cărturar și diplomat, personalitate de seamă a României, de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, consilier tehnic al Transilvaniei pe lângă Ministerul Industriei și Comerțului, apoi consul la Budapesta, Stockholm și Copenhaga. O altă carte biografică publicată în 2020 este ”Protopopul Vasile L. Pop”, tot o personalitate marcantă a Transilvaniei la început de secol XX. Vasile L. Pop a militat toată viața pentru educația românilor, nu doar în plan religios, ci și cultural-național și economic, îndeplinind pe lângă funcția de preot-paroh Greco-catolic în Sângeorgiu de Meseș și pe cele de director al filialei băncii Silvania din Buciumi și președinte al Despărțământului Buciumi al ASTRA.

Apoi, au urmat alte titluri: „Sângeorgiu de Meseș – monografie”, „Amintiri și povestiri din Țara de sub Meseș” – carte bazată pe relatările oamenilor din satele de sub munții Meseș, despre obiceiurile și tradițiile specifice zonei, dar și întâmplări memorabile din viața lor.

„Ștefan Răcășan și corul țărănesc din Buciumi”, publicată în anul 2022, este tot o biografie, a celui care a fost conducătorul spiritual și cultural al comunității din Buciumi, între anii 1940 și 1980, preotul Ștefan Răcășan. El a oganizat în perioada păstoririi sale un cor excepțional, format din țărani din sat, fără pregătire vocațională, cor care a câștigat numeroase premii la festivaluri din țară și de peste hotare.

Cea mai nouă carte, publicată la editura Etnous din Brașov, „Lumina Evangheliei: Istoria Bisericii Creștine Baptiste de pe Valea Agijului”, este scrisă la inițiativa păstorului Marin Cucuian din Păușa, carte la care au contribuit toți frații păstori din bisericile de pe Valea Agrijului. O contribuție deosebită a avut-o fratele păstor Ioan Ciupe, care a sugerat titlul cărții și a făcut designul copertei, fratele Levi Marian care a scris prefața cărții, relatând file de istorie creștină baptistă de pe Vale, în anii săi de slujire, fratele Liviu Iepure, pentru implicarea sa în acest proiect cu foarte mare zel, cât și frații Beniamin Pastor și Ioan Pastor.

La începutul verii 2024, drd. Corina Brumaru va susține la Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filozofie, Școala Doctorală Istorie, Civilizație, Cultură, teza de doctorat cu titlul „Marea Conferință de Pace de la Paris (1919-1920): antecedentele și urmele ei pe harta istoriei europene”.

Urez un „La mulți ani!” domnișoarei drd. Corina Brumaru și tuturor doamnelor și domnișoarelor care lucrează la Institutul Vox Dei, dar și cititoarelor revistei noastre.

Cu mult respect și prețuire,

Vasile Bel

NOTĂ: O parte din cărțile doamnei Corina Brumar sunt deja epuizate la editurile unde au fost publicate, însă alte cărți scrise de ea le puteți găsi pe acest link.

Print Friendly, PDF & Email