Tinerii au întrebări despre familiile lor

Tânăra generație își pune tot felul de întrebări…

Am rugat un grup de tineri liceeni să noteze fiecare câte trei întrebări despre familia pe care o are, după ce şi-au formulat întrebări despre Univers (vezi „Tinerii au întrebări despre Univers”, partea I  şi partea II) şi despre prietenii şi cunoscuţii lor (vezi „Tinerii au întrebări despre prietenii şi cunoscuţii lor”, partea I şi partea II).

Felul în care ne raportăm la propria familie se construiește în copilărie, iar construcția aceasta își dovedește trăinicia în furtunile adolescenței, când este momentul unor întrebări de genul:

Este mulţumită familia mea de mine?
Ce parcurs cred părinţii mei că am avut până acum?
Cum mă vede familia mea, pe plan sentimental şi nu numai?
Care este secretul unei familii de lungă durată?
Ce probleme şi griji îi apasă?
Cât de greu le-a fost să ajungă unde sunt acum?
Cât de apropiaţi o să fim în viitor?
Cum creşti un copil aşa cum trebuie?
Oare este ceva greşit sau doar eu am această perspectivă?
De ce îmi este mai bine când sunt doar eu ‘fără’ ei?
Cum aş putea face faţă situaţiilor de conflict din familie?
Poţi convinge unul dintre părinţi că a făcut o greşeală?
Care este toată istoria familiei mele?
Care sunt rădăcinile ei?
De unde provine numele de familie?
De ce chiar în familia mea, dintre toate familiile?
Chiar alege Dumnezeu familia perfectă pentru noi?

Probabil că, despre un copil/adolescent/tânăr, cel mai mult aflăm din întrebările pe care și le pune în legătură cu familia sa. Uneori se întreabă despre greutățile pe care le întâmpină familia, cu dorința de a putea ajuta cumva, fie când este bine, fie când este greu/rău, precum apar și întrebări filosofice… Desigur, la această vârstă, întrebările sunt punctuale și efemere, dar răpunsurile formulate acum determină mare parte din viața de adult şi din felul de a relaţiona cu cei din preajmă.

La multe dintre aceste întrebări, putem răspunde copiilor din preajma noastră. Pentru noi, cei responsabili de formarea lor spirituală, este important să îi înțelegem că au întrebări, să le înțelegem întrebările, dar și să înțelegem cât de pregătiţi suntem să le răspundem, să aflăm cum ne înţelegem pe noi din perspectiva întrebărilor lor și cât suntem dispuşi să găsim răspunsurile potrivite pentru tineri, împreună cu tinerii…

Print Friendly, PDF & Email