Tinerii au întrebări despre prietenii şi cunoscuţii lor (II)

Tânăra generație își pune tot felul de întrebări…

Am rugat un grup de tineri liceeni să noteze fiecare câte trei întrebări despre prietenii şi cunoscuţii lor, imediat după ce şi-au formulat întrebări despre Univers (vezi „Tinerii au întrebări despre Univers”, partea I şi partea II).

Am văzut anterior că mulţi tineri privesc în jurul lor şi observă relaţiile pe care le au, sau ar vrea să le aibă, cu lumea din care încep să înțeleagă că fac parte, privind prietenia și colaborarea dintr-o perspectivă individualistă a propriilor nevoi de afirmare.

Sunt, însă, și tineri care au ajuns la o anumită maturitate a perspectivelor asupra relațiilor lor cu lumea, prin intermediul relațiilor cu prietenii și apropiații lor, având în continuare nedumeriri, dar nedumeriri de substanţă.

Prietenii şi cunoscuţii sunt întâmplător lângă mine, sau sunt cu un scop?
De ce avem prieteni şi de ce avem nevoie de ei?
De ce i-am cunoscut?
Le place ce fac în viaţă?
Ce ar vrea să realizeze în viaţă?
Sunt pregătiţi de ce va urma?
Prin ce griji trec?
Oare sunt fericiţi aşa cum sunt ei?
Cât de greu/uşor le-a fost să mă accepte?
Se simt bine în preajma mea?
Cum de rezistă o prietenie foarte mult?
Există prietenii sincere, sau, din nevoia de un ’aproape’, ne refugiem în aşa-zisele ’prietenii’?
Oare modul în care ei se poartă reflectă trecutul lor?
Oare uneori sunt falşi, încercând să nu fie răniţi?
Dacă un prieten este supărat, cum îl ajut?
Au nevoie de sfaturi pentru a-i ajuta cineva?
Au momente în care nu se simt bine, dar nu vor să spună?

Sunt întrebări despre scopul cu care prietenii şi cunoscuţii li se află în preajmă, despre cât de întâmplător este acest fapt, sau, direct, despre „De ce i-am cunoscut?”. Aceşti prieteni şi cunoscuţi au şi ei motive de a le plăcea, sau nu, ce fac sau ce îşi doresc să facă în viaţă, probabil le este dificil să fie siguri dacă sunt pregătiţi pentru ce va urma, trec prin tot felul de griji, e greu de spus dacă sunt fericiţi aşa cum sunt ei…

Relația cu prietenii și cunoscuții ridică suspiciuni tinerilor în legătură cu acceptarea acestor relații – cu greu sau cu ușurință –, dar și în legătură cu percepția binelui și bun-ului din cadrul acestor relații, cu modalitățile de menținere a relațiilor, cu sinceritatea din relații sau refugierea în relații, modalități pe care fiecare și le alege în funcție de experiențele anterioare, precum și cu toate temerile pe care le au.

Conștientizarea relațiilor cu prietenii și cunoscuții îi și responsabilizează, prin a căuta să ofere ajutor celui care este supărat, să îi ofere sfaturi, să se intereseze cum simt anumite greutăți prietenii și cunoscuții, chiar și când aceștia vor să se ascundă.

La multe dintre aceste întrebări, putem răspunde copiilor din preajma noastră. Pentru noi, cei responsabili de formarea lor spirituală, este important să îi înțelegem că au întrebări, să le înțelegem întrebările, dar și să înțelegem cât de pregătiţi suntem să le răspundem, să aflăm cum ne înţelegem pe noi din perspectiva întrebărilor lor și cât suntem dispuşi să găsim răspunsurile potrivite pentru tineri, împreună cu tinerii…

Print Friendly, PDF & Email