Dionisie Exiguul și „era creștină”

Dionisie Exiguul, cunoscut și sub numele de Dionisie cel Mic sau Dionisie cel Smerit, se naște pe la anul 470, posibil în Sciția Minor (Dobrogea de astăzi), murind la Roma, după vreo 75 de ani. A fost călugăr și cărturar la începutul celui de al șaselea secol creștin, format într-una dintre școlile mănăstirești dobrogene, sub îndrumarea lui Petru, viitorul episcop al Tomisului. Ajuns ca pelerin în Orient, criza monofizită îl determină să meargă la Constantinopol, de unde, în anul 496, este chemat la Roma și hirotonit preot de papa Ghelasie1.

A lucrat în cancelaria papală sub ascultarea a zece papi, începând cu Atanasie al II-lea (496-498) și încheind în timpul pontificatului lui Vigiliu (537-555)2.

Este cunoscut în special pentru contribuția la dezvoltarea sistemului de numerotare a anilor, calculând și stabilind anul nașterii lui Iisus Hristos, pentru anul 753 de la întemeierea Romei, și propunând data de 25 decembrie a anului 1 AD (Anno Domini), ca punct de pornire pentru un nou sistem de numerotare a anilor: cu raportare la nașterea lui Iisus Hristos.

Astfel, Dionisie Exiguul rămâne în istoria creștinătății și nu numai, ca fiind cel care a jucat un rol semnificativ în fixarea cronologiei „erei creștine” sau a „erei noastre”, luând pentru prima oară ca punct de plecare, pentru numărarea anilor, „începutul nădejdii noastre” – un sistem de numărare utilizat de atunci atât în calendarul iulian cât și în calendarul gregorian.

Această cronologie a fost adoptată încă din secolul al VII-lea în Italia, în secolul al VIII-lea în Anglia, în secolul al IX-lea în Franța, apoi, cu timpul, în toate țările lumii3.

Dionisie Exiguul a fost implicat într-o serie de calcule pentru a stabili o dată precisă pentru nașterea lui Iisus Hristos, întrucât în acea perioadă existau mai multe variante ale calendarului utilizate în diferite părți ale Europei și Orientului Mijlociu.

Este important de menționat că data propusă de Dionisie Exiguul nu este considerată astăzi a fi cea corectă pentru nașterea lui Iisus Hristos, deoarece sursele istorice actuale ne-au permit să determinăm ca dată a nașterii anul 4 î.Hr. Cu toate acestea, sistemul de numerotare a anilor AD (Anno Domini) rămâne în uz în calendarul creștin și este folosit pe scară largă în întreaga lume. Astfel, Dionisie Exiguul a avut un impact semnificativ asupra modului în care anii sunt numerotați în lumea creștină și asupra calendarului utilizat în multe țări de-a lungul istoriei.

Note de subsol:

1. https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-dionisie-exiguul-73100.html
2. https://www.crestinortodox.ro/religie/sfantul-dionisie-exiguul-parintele-erei-crestine-96709.html
3. https://ro.wikipedia.org/wiki/Dionisie_cel_Smerit

Print Friendly, PDF & Email