Tipuri de apologetică filosofică

de Dr. J.P. Moreland

Dacă filosofia este greu de definit, apologetica filosofică este și mai greu de definit. Cu toate acestea, ca o definiție de lucru, să caracterizăm apologetica filosofică drept o activitate filosofică având ca scop (sau poate ca rezultat) creșterea sau menținerea justificării epistemice a unei viziuni creștine asupra lumii, în totalitate sau în parte. Să acceptăm această glosă ca fiind adecvată. Rețineți două lucruri despre definiție. În primul rând, apologetica filosofică implică utilizarea directă a filosofiei. Astfel, dovezile istorice în sine nu fac parte din apologetica filosofică. În al doilea rând, filosofia, precum și utilizarea ei de către creștini, depășește apologetica filosofică. Toate cazurile de apologetică filosofică sunt cazuri de filosofie, dar invers nu este valabil.

Din punctul meu de vedere, există cel puțin patru tipuri diferite de apologetică filosofică. Scopul meu în delimitarea acestora nu este pur și simplu informativ. Speranța mea este că, atunci când acestea sunt clarificate, ne pot ajuta pe toți să fim mai intenționali în încercarea de a ne raporta activitatea academică la apologetica filosofică, indiferent de alte scopuri pe care le avem.

1. Apărare directă.
În apărarea directă, se folosește filosofia cu intenția principală de a spori sau de a menține în mod direct justificarea epistemică a teismului creștin sau a unei anumite propuneri considerate a fi explicită sau implicită de acesta (în continuare mă voi referi pur și simplu la teismul creștin). Există două forme [1] de bază de apărare directă, una negativă și una pozitivă. Cea mai puțin controversată dintre cele două este apărarea directă negativă, în care se încearcă să se elimine elementele care înfrâng teismul creștin. Dacă aveți o credință justificată cu privire la o anumită propoziție P, un defeater este ceva care slăbește sau elimină această justificare. Defeater-ii sunt de două tipuri [2]. Un defeater de respingere oferă o justificare pentru a crede nonP, în acest caz, că „teismul creștin este fals”. De exemplu, încercările de a demonstra că conceptul biblic de familie este disfuncțional și fals sau că homosexualitatea este cauzalitatea este necesară din cauza genelor sau a stărilor cerebrale și că, prin urmare, nu este un obiect adecvat pentru evaluarea morală sunt cazuri de respingere a argumentelor de respingere. Un defeater de subminare nu oferă o justificare pentru a crede nonP, ci mai degrabă caută să elimine justificarea pentru a crede P, în primul rând. Criticile aduse argumentelor pentru existența lui Dumnezeu sunt exemple de subminare. Când se aduc argumente împotriva teismului creștin, o apărare negativă caută fie să respingă conceptul, fie să respingă argumentele împotriva conceptului.

Prin contrast, o apărare directă pozitivă este o încercare de a construi un caz pozitiv pentru teismul creștin. Argumentele pentru existența lui Dumnezeu, moralitatea obiectivă, existența sufletului, valoarea și natura eticii virtuții, precum și posibilitatea de a cunoaște miracolele sunt exemple. Acest tip de apologetică filosofică nu este acceptat de toți intelectualii creștini, de exemplu, diversele feluri din ceea ce se poate numi epistemologie reformată merg, de la a vedea un rol modest pentru o apărare directă pozitivă, până la o respingere categorică a acestui tip de acţiune.

2. Polemica filosofică.
În polemica filosofică, se caută să se critice punctele de vedere care rivalizează într-un fel sau altul cu teismul creștin. Critica naturalismului științific, a fizicalismului, a panteismului și a relativismului etic normativ sunt toate cazuri de polemică filosofică.

3. Explicația teistă.
Să presupunem că avem un set S de elemente care au nevoie de o explicație și că oferim o explicație E ca o explicație adecvată sau chiar cea mai bună a explicațiilor. Într-un astfel de caz, E explică setul S, iar acest fapt oferă un anumit grad de confirmare pentru E.
De exemplu, dacă un anumit enunț de gen intrinsec explică diferitele date ale unui text biblic, atunci acest fapt oferă o anumită confirmare pentru acel enunț. Acum, teiștii creștini ar trebui să se ocupe de explorarea lumii în lumina viziunii lor asupra lumii și, mai precis, de utilizarea convingerilor lor teiste ca explicații ale diferitelor deziderate din viața intelectuală. Altfel spus, ar trebui să căutăm să rezolvăm probleme intelectuale și să facem lumină în domenii de nedumerire prin utilizarea puterii explicative a viziunii noastre asupra lumii. Pentru cei care acceptă existența legii morale naturale, natura ireductibil mentală a conștiinței, drepturile naturale ale omului sau faptul că bunăstarea umană decurge din anumite practici etice și religioase impuse de Biblie, adevărul teismului creștin oferă o bună explicație a acestor fenomene. Iar acest fapt poate oferi un anumit grad de confirmare pentru teismul creștin. Voi menționa pe scurt modul în care disciplina filosofiei intră în acest tip de practică intelectuală, deoarece se suprapune [3] cu modul în care filosofia este relevantă pentru următorul tip de apologetică filosofică.

4. Integrare.

A. Natura integrării
Cuvântul integrare înseamnă a forma sau a se amesteca într-un întreg, a uni. Intelectul uman caută în mod natural să găsească unitatea care se află în spatele diversității și, de fapt, coerența este un semn important al raționalității. În integrarea conceptuală, convingerile teologice ale cuiva sunt amestecate și unificate cu propozițiile considerate a fi considerate în mod justificat ca fiind adevărate din alte surse, într-o viziune a lumii coerentă și satisfăcătoare din punct de vedere intelectual. Unul dintre obiectivele sau rezultatele integrării este menținerea sau creșterea atât a relevanței conceptuale, cât și a justificării epistemologice a teismului creștin. A fi angajat în sarcina integrării înseamnă a te îmbarca într-o călătorie care este în același timp incitantă și dificilă. Integrarea nu este o sarcină ușoară și este un proiect care durează toată viața și care ar trebui să aibă loc în cadrul vieții unui credincios individual și între diferiții membri ai comunității creștine care lucrează împreună. O parte din dificultatea acestei călătorii se datorează nu numai cantității masive de informații și gamei vaste de studii care trebuie consultate, ci și faptului că există multe aspecte și atitudini diferite față de integrarea în sine. Este dincolo de scopul meu actual să încerc să ofer ceva care să se apropie măcar de o topologie [4] a acestor aspecte și atitudini. Cu toate acestea, ar putea fi utilă enumerarea câtorva exemple în care apare necesitatea integrării, precum și a câtorva dintre diferitele moduri în care teologia creștină interacționează cu alte discipline în procesul de dezvoltare a unei viziuni creștine integrate asupra lumii.

B. Nevoia de integrare
Iată câteva cazuri care ilustrează nevoia de integrare:
i. Un exeget biblic devine conștient de cât de mult propriul său context cultural modelează ceea ce poate vedea în textul biblic, și începe să se întrebe dacă nu cumva înțelesurile nu rezidă în interpretarea unui text și nu în textul în sine. De asemenea, se întreabă dacă anumite metodologii hermeneutice pot fi inadecvate, având în vedere natura Bibliei ca revelație.
ii. Un psiholog citește literatura de specialitate referitoare la gemeni identici care sunt crescuți în medii separate. El observă că, de obicei, aceștia prezintă un comportament similar la vârsta adultă. El se întreabă apoi ce înseamnă liberul arbitru, dacă există cu adevărat un astfel de lucru, iar dacă nu, se gândește ce să facă cu responsabilitatea morală și cu pedeapsa.
iii. Un profesor de științe politice citește „Teoria dreptății”, a lui John Rawls, și se gândește la ideea că bunurile primare ale societății ar putea fi distribuite astfel încât cei de jos să obțină beneficii maxime, chiar dacă cei de sus trebuie să fie constrânși. El se întreabă cum se compară acest lucru cu o meritocrație în care meritul individual este recompensat indiferent de distribuția socială. Mai multe întrebări îi trec prin minte: Ce este statul? Cum ar trebui să privească un creștin statul și biserica? Ce este dreptatea și ce principii de organizare socială ar trebui să adoptăm? Ar trebui să căutăm un stat creștin sau doar un stat drept?
iv. Un neurofiziolog stabilește corelații specifice între anumite funcții ale creierului și anumite senzații de durere și se întreabă dacă există sau nu un suflet sau o minte distinctă de creier.
v. Un antropolog observă că culturile diferă frecvent în ceea ce privește principiile morale de bază și se întreabă dacă acest lucru dovedește sau nu că nu există valori morale obiectiv adevărate care să transcendă cultura.
vi. Un om de afaceri observă că guvernul nu se îngrijește în mod adecvat de cei săraci. El discută cu un prieten dacă întreprinderile au sau nu responsabilități morale corporative sau dacă doar indivizii au responsabilități morale.
vii. Un matematician predă geometria euclidiană și unele dintre alternativele ei, și se întreabă dacă matematica este un domeniu care transmite cu adevărat cunoștințe adevărate despre un subiect sau dacă oferă doar limbaje formale coerente la nivel intern și exprimabile prin simboluri. În primul caz, atunci ce descrie matematica? Dacă entitățile matematice există și sunt atemporale, în ce sens le-a creat Dumnezeu?
viii. Un absolvent de pedagogie este rugat să își expună filosofia educației. Pentru a face acest lucru, el trebuie să își expună punctul de vedere cu privire la natura umană, la adevăr, la modul în care oamenii învață, la rolul valorilor în educație și așa mai departe. El se întreabă cum influențează convingerile sale creștine aceste aspecte.

C. Diferite moduri în care se realizează integrarea
În fiecare dintre cazurile enumerate mai sus, este necesar ca persoana în cauză, dacă este creștină, să se gândească bine la această problemă în lumina necesității de a dezvolta o viziune creștină asupra lumii. Atunci când se abordează probleme de acest gen, vor apărea mai multe moduri diferite în care teologia poate interacționa cu o problemă dintr-o disciplină din afara teologiei. Iată câteva dintre diferitele moduri în care poate avea loc o astfel de interacțiune.
Punctul de vedere al celor două tărâmuri. Propozițiile, teoriile sau metodologiile din teologie și dintr-o altă disciplină pot implica două domenii de investigare distincte, care nu se suprapun. De exemplu, dezbaterile despre îngeri sau despre amploarea ispășirii au prea puțin de-a face cu chimia organică. În mod similar, pentru teologie este puțin interesant dacă o moleculă de metan are trei sau patru atomi de hidrogen în ea.
Punctul de vedere al complementarității. Propozițiile, teoriile sau metodologiile din teologie și dintr-o altă disciplină pot implica două abordări diferite, complementare, care nu interacționează între ele, ale aceleiași realități. Aspectele sociologice ale creșterii bisericii, anumite aspecte psihologice ale conversiei pot fi descrieri sociologice sau psihologice ale anumitor fenomene care sunt complementare unei descrieri teologice a creșterii bisericii sau a conversiei.
Punctul de vedere al interacțiunii directe. Propozițiile, teoriile sau metodologiile din teologie și dintr-o altă disciplină pot interacționa direct în așa fel încât fie un domeniu de studiu oferă sprijin rațional pentru celălalt, fie un domeniu de studiu ridică dificultăți raționale pentru celălalt. De exemplu, anumite învățături teologice despre existența sufletului ridică probleme raționale pentru afirmațiile filosofice sau științifice care neagă existența sufletului. Teoria generală a evoluției ridică diverse dificultăți pentru anumite moduri de înțelegere a cărții Geneza. Unii au susținut că teoria Big Bang-ului tinde să susțină propunerea teologică potrivit căreia universul a avut un început.
Punctul de vedere al presupozițiilor. Teologia tinde să susțină presupozițiile unei alte discipline și viceversa. Unii au susținut că multe dintre presupozițiile științei (de exemplu, existența adevărului, natura rațională și ordonată a realității, adecvarea facultăților noastre senzoriale și cognitive ca instrumente potrivite pentru cunoașterea lumii exterioare) au sens și sunt ușor de justificat în condițiile teismului creștin, dar sunt ciudate și fără justificare finală într-o viziune naturalistă a lumii. În mod similar, unii au susținut că criticile filosofice ale scepticismului epistemologic și apărarea existenței unei lumi reale, independente de teorie și a unei teorii a corespondenței adevărului oferă o justificare pentru unele dintre presupozițiile teologiei.
Punctul de vedere al aplicării practice. Teologia completează și adaugă detalii la principiile generale dintr-o altă disciplină și viceversa, iar teologia ajută la aplicarea practică a principiilor dintr-o altă disciplină și viceversa. De exemplu, teologia ne învață că tații nu ar trebui să își provoace copiii la mânie, iar psihologia poate adăuga detalii importante cu privire la ceea ce înseamnă acest lucru, oferind informații despre sistemele familiale, natura și cauzele mâniei etc. Psihologia poate concepe diverse teste pentru a evalua dacă cineva este sau nu o persoană matură, iar teologia poate oferi psihologiei o definiție normativă cu privire la ceea ce este o persoană matură.

Acestea sunt câteva dintre modalitățile prin care are loc integrarea. Din exemplele și modelele enumerate mai sus, ar trebui să fie clar că filosofia este esențială pentru sarcina de integrare. Şi totuşi, această sarcină de formare a unei viziuni integrate asupra lumii este foarte dificilă și nu există un set de pași simpli care să descrie în mod exhaustiv modul în care această sarcină trebuie îndeplinită sau ce rol ar trebui să joace filosofia în căutarea integrării. Ținând cont de acest lucru, în cele ce urmează este prezentată o listă de principii care pot ajuta o persoană care nu este familiarizată cu filosofia să gândească mai clar despre rolul acesteia în integrare.

Note de subsol
[1] A se vedea Ronald Nash, Faith and Reason (Grand Rapids: Zondervan, 1988), p. 14-18.
[2] Pentru discuție asupra diferitelor tipuri de înfrângere, a se vedea John Pollock, Contemporary Theories of Knowledge (Totowa, N. J.: Rowman & Littlefield, 1986), p. 36-39; Ralph Baergen, Contemporary Epistemology (Fort Worth, Texas: Hartcourt Brace and Company, 1995), p. 119-24.
[3] Explicația poate fi considerată ca fiind unul dintre scopurile anumitor tipuri de practici integrative. Dar, datorită importanței sale, fac din aceasta o categorie de sine stătătoare.
[4] Pentru o scurtă tipologie a diferitelor aspecte ale integrării, consultați William Hasker, „Faith-Learning Integration: An Overview”, Christian Scholar’s Review 21 (martie 1992), p. 234-48.

Dr. J. P. Moreland – Este profesor distins de filosofie la Talbot School of Theology, Biola University. Este licențiat în chimie fizică la Universitatea din Missouri, a obținut o diplomă în teologie la Seminarul Teologic din Dallas, un masterat în filosofie la Universitatea California din Riverside și un doctorat în filosofie la Universitatea din California de Sud. A vorbit și a dezbătut în peste 200 de campusuri universitare și a predat în aproximativ 500 de biserici din întreaga lume. În plus, a fost autor, editor sau a contribuit cu articole la nouăzeci și cinci de cărți, printre care Does God Exist? (Prometheus), Universals (McGill-Queen’s), Consciousness and the Existence of God (Routledge), The Blackwell Companion to Natural Theology, The Blackwell Companion to Substance Dualism și Debating Christian Theism (Oxford.) A publicat, de asemenea, peste 85 de articole în reviste precum Philosophy and Phenomenological Research, American Philosophical Quarterly, Australasian Journal of Philosophy, MetaPhilosophy, Philosophia Christi, Religious Studies și Faith and Philosophy. Moreland a fost selectat în august 2016 de către The Best Schools ca fiind unul dintre cei mai influenți 50 de filosofi în viață din lume.

Fragment din articolul lui J.P. Moreland, cu titlul „Apologetica filosofică, Biserica și cultura contemporană”, publicat în „Journal of the Evangrelical Theological Society”, vol. 39, nr. 1 (martie 1996), p. 123-140
https://www.jpmoreland.com/wp-content/uploads/2022/05/39-1-pp123-140_JETS.pdf