Tinerii au întrebări despre Univers (II)
Tânăra generație își pune tot felul de întrebări, inclusiv spirituale.
Am rugat un grup de tineri liceeni să noteze fiecare câte trei întrebări despre Univers. Două treimi dintre tinerii care au formulat întrebări gândesc în prezenţa lui Dumnezeu, raportându-se firesc la El. Ceilalţi au nedumeriri atee sau agnostice – nedumeriri care devin provocarea noastră…
O parte dintre întrebările tinerilor despre Univers ne conduce la probleme practice cu care se confruntă ei.
„Cum putem descoperi mai mult Universul?”
„Cât de complex şi greu de înţeles este Universul?”
„Ce scriere afirmă cel mai bine crearea Universului?”
„De ce s-a gândit Dumnezeu să creeze Universul?”
„Există viaţă pe alte planete?”
„Mai există alte forme de viaţă inteligentă în Univers?”
„Există şi alte fiinţe cu viaţă în acest Univers?”
„Oare există şi alte fiinţe create de Dumnezeu în întreg Universul?”
„Pot exista şi alte universuri în afară de acesta?”
„Există mai multe universuri?”
„Cum s-a creat concret lumea – oamenii, animalele –, vorbind ştiinţific?”
„Este adevărat că o fiinţă se ocupă de întregul Univers, sau doar nişte energii?”
Anterior, am aflat că tinerii se confruntă cu probleme profund existențiale în ceea ce priveşte crearea/formarea/naşterea Universului, preocupându-se de cum este/arată Universul, precum şi dacă Universul „are” / „va avea” sfârşit.
Dar tinerii se mai întreabă şi cum, practic, „putem descoperi mai mult Universul”, cât este de „complex şi greu de înţeles”, la ce scriere care „afirmă cel mai bine crearea Universului” să se raporteze, întrebându-se şi „De ce s-a gândit Dumnezeu să creeze Universul?”, ca şi când Dumnezeu este sigur că gândeşte, nedumerirea fiind asupra motivelor pentru care, gândind (bine, desigur), a ales să (ne) creeze.
Mulţi tineri se întreabă despre posibilitatea existenţei vieţii pe alte planete, şi nu contează exact câţi dintre tinerii care au formulat întrebări se întreabă despre posibilitatea existenţei vieţii pe alte planete, pentru că de luat în seamă este şi faptul că unii dintre cei care nu îşi pun această întrebare, de fapt, sunt siguri că există şi „alte forme de viaţă inteligentă în Univers”, nemaipunându-şi întrebarea. La fel este şi cu întrebarea despre posibilitatea existenţei mai multor universuri (paralele?).
Mai greu pentru adulţii preocupaţi de a oferi tinerilor răpunsuri la diverse nedumeriri, precum şi mai dificil de a-şi gestiona propriile nedumeriri (adulte), poate fi atunci când sunt nevoiţi să se exprime „vorbind ştiinţific” despre crearea lumii – un aspect asupra căruia se apleacă tot mai mulţi oameni de ştiinţă şi mulţi apologeţi creştini. Desigur, doar împreună, oameni de ştiinţă şi apologeţi pot aborda eficient întrebarea de felul „Este adevărat că o fiinţă se ocupă de întregul Univers, sau doar nişte energii?”
La multe dintre aceste întrebări, putem răspunde copiilor din preajma noastră. Pentru noi, cei responsabili de formarea lor spirituală, este important să îi înțelegem că au întrebări, să le înțelegem întrebările, dar și să înțelegem cât de pregătiţi suntem să le răspundem, să aflăm cum ne înţelegem pe noi din perspectiva întrebărilor lor și cât suntem dispuşi să găsim răspunsurile potrivite pentru tineri, împreună cu tinerii…