Semnificația Înălțării Dumnezeului-Om
Înălțarea lui Isus este o ridicare a Lui la cer de pe pământ pentru a fi încoronat drept Împăratul Suprem. Aceasta este o deosebire vitală față de situația lui Ilie, care a fost înălțat la cer într-un „vârtej de vânt”, conform 2 Împărați 2:11, sau a lui Enoh, conform Geneza 5:24.
Același Dumnezeu-Om care S-a întrupat, a murit și a înviat este Același Dumnezeu-Om care Și-a luat ucenicii deoparte, i-a binecuvântat și i-a lăsat să vadă cum se înalță la cer.
Ucenicii I s-au închinat, recunoscându-L, din nou, ca Dumnezeu. S-au întors la viețile și activitățile lor, dar nu la fel, ci cu o mare bucurie (Luca 24:52). Efectele înălțării i-au făcut pe ucenici să stea în Templu, să laude pe Dumnezeu și să binecuvânteze pe Dumnezeu (Luca 24:53).
El S-a înălțat și stă la dreapta lui Dumnezeu (Marcu 16:19) ca să:
– împlinească Scriptura (Psalmul 110:1)
– mijlocească pentru noi, copiii Săi (Romani 8:34)
– aibă stăpânire peste cei morți și vii (Romani 14:9)
– revină (Faptele Apostolilor 1:9-11)
– aducă mântuirea celor ce-L așteaptă (Evrei 9:28)
– fie întronat (Ioan 17:5)
– lase Duhul Sfânt ca Mângâietor (Ioan 16:7/13-14)
– ne pregătească un loc (Ioan 14:2)
La fel ca întruparea, trăirea, jertfa și învierea Sa, înălțarea este un eveniment al salvării deopotrivă de important, deoarece arată încheierea misiunii Lui pe Pământ. Nu ar trebui tratat cu mai puțină valoare, pentru că acest moment arată cum Isus a intrat în slavă (Faptele Apostolilor 1:9-11).
Înălțarea Lui ne aduce, nouă, copiilor Săi, binecuvântarea de a fi luați, cei ce vor fi în viață și de a-i învia pe cei ce au murit în Hristos, în prezența lui Dumnezeu pentru totdeauna, atunci când El va reveni.
Isus Hristos S-a înălțat pentru a fi încoronat ca Singurul Rege și a continua să mijlocească pentru noi. Acum, El fiind la dreapta lui Dumnezeu, pe scaunul de domnie El este Mijlocitor, Stăpân, Mare Preot, Judecător având toată autoritatea și puterea să domnească peste tot.
De asemenea El este Capul Bisericii, de care fiecare creștin trebuie să asculte (Efeseni 5:23; Coloseni 1:18).
Unii s-ar întreba dacă cei ce au fost prezenți la înălțarea Lui, nu cumva au avut halucinație. Ei bine, acest lucru nu poate fi luat în considerare deoarece, din punct de vedere medical, doi oameni nu pot avea aceeași halucinație în același timp. Prin halucinație înțelegem „o tulburare psihică prin care o percepție senzorială are loc în absența stimulului”. Este greu, cel puțin pentru mine, să cred că toți martorii oculari care L-au văzut pe Isus înălțându-se, să aibă aceeași percepție distorsionată.
Să nu uităm făgăduința pe care Însuși Isus a făcut-o. S-a înălțat pentru a reveni să revendice ce este al Lui și până atunci tot El ne promite că va fi cu copiii Săi în toate zilele pe care ni le-a dat.
Texte de studiat:
Luca 24:50-53
Romani 8:34/14:9-10
Efeseni 4:7-8
Evrei 9:23-28