„Etica Creștină: opțiuni și consecințe” – de Norman L. Geisler

Cartea apare sub titlul original „Christian Ethics: Contemporary Issues and Options”, în anul 1989. În limba română, apare la editura „Societatea Biblică din România”, în anul 2008, tiparită la tipografia RomFlair.

Norman L. Geisler este un cunoscut apologet creștin clasic. Între anii 1970 şi 1990, a participat la zeci de dezbateri publice și și-a câștigat reputația de apărător al teismului, al miracolelor biblice, al învierii lui Isus și al credibilității Bibliei.

Cartea are două părți.

Partea 1 „Opțiuni Etice” cuprinde următoarele capitole: 1. Toate opțiunile, 2. Antinomismul, 3. Situaționismul, 4. Generalismul,  5. Absolutismul primar, 6. Absolutismul conflictual, 7. Absolutismul gradat.

Partea 2 „Probleme etice” continuă cu: 8. Avortul, 9. Eutanasia, 10. Probleme biomedicale, 11. Pedeapsa capitală, 12. Războiul, 13. Nesupunerea față de legile civile, 14. Homosexualitatea, 15. Căsătoria și divorțul, 16. Ecologia.

În timp ce „Etica” se ocupă cu ceea ce este corect sau greșit din punct de vedere moral, „Etica creștină” se ocupă cu ceea ce este corect și ceea ce este greșit din punct de vedere moral pentru un creștin. Aceasta este o carte despre etica creștină. Deoarece creștinii își bazează credința pe revelația lui Dumnezeu în Scriptură, Biblia va fi citată ca fiind autoritatea concluziilor pe care le tragem aici.

Norman L. Geisler mai argumenteză că etica creștină este absolută, deoarece caracterul moral a lui Dumnezeu nu se schimbă. Etica creștină se bazează pe revelația lui Dumnezeu care este atât generală cât și specială. Dumnezeu S-a revelat pe Sine atât în natură cât și în Scriptură. Etica creștină este prescriptivă, pentru că binele moral este prescris de un Dumnezeu moral. Nu există o lege morală dacă nu există un Dătător moral al Legii, atunci nici o legislație morală nu poate exista fără un Legislator moral.

Norman L. Geisler ține cu rigurozitate la învățătura Bibliei și abordează temele sensibile care atrag după sine comentarii adverse, mergând pe calea credinței adevărate fără să cedeze în fața curentelor care se ridică cu putere împotriva moralei creștine autentice.

Recomand cartea tuturor celor interesați, celor ce încă se mai gândesc că ar putea face un compromis în viața de credință, unind morala unor gânditori care au abandonat morala creștină ca fiind ceva depășit.