De ce să (mai) citești Biblia în secolul al XXI-lea
Printre atâtea cărți atractive, autori cu o minte briliantă, predici cu aplicații specifice, podcasturi la îndemână, dezbateri și interviuri pe orice subiect, chatGPT, noul prieten fidel și disponibil, oare cât de relevant mai este să apelăm și să citim Biblia când tot ce avem nevoie din abundență este doar la un click distanță? Ce este scris în plus în Biblie și necesită ajutorul ei și nu au deja celelalte cărți?
Ce este Biblia? Cunoaștem toți că este Cuvântul lui Dumnezeu inspirat, prin autoritatea Sa divină, și desăvârșit (2 Timotei 3:16, 2 Petru 1:20-21).
Întrucât există resurse din belșug pe care le-am explorat și multe cărți s-au perindat prin mintea mea, totuși, nici măcar o carte nu poate înlocui Biblia. Niciodată nu mă plictisesc citind-o și studiind-o, deoarece (re)găsesc mereu în ea comori adevărate și ori de câte ori uit câte un sfat mă întorc la ea pentru a-mi aduce aminte de el ca să știu ce să (nu) fac și cum să (nu) trăiesc.
Pornind de la axioma veridicității Scripturii (nu voi încerca în acest editorial să dovedesc autenticitatea ei), voi reda câteva argumente pentru care găsesc citirea Scripturii vitală în era comună:
1. Fiindcă este modul prin care Dumnezeu hotărăște să se reveleze omului (și) pentru a-I putea cunoaște caracterul, natura, însușirile, cuvintele și planurile Lui.
Scriptura este singura carte ce descrie cu acuratețe cine este Dumnezeu cu adevărat și ce dorește de la noi. De la Facerea până la Apocalipsa, refrenul originii ei este reiterat armonios
(Ieremia 1; Ioan 1:1; 1 Corinteni 14:37-38; 1 Tesaloniceni 2:13).
2. În continuarea argumentului precedent Scriptura răspunde și la cele mai importante întrebări existențiale cum ar fi:
de unde vine omul (Facerea 1)
care este scopul lui și încotro se îndreaptă (Isaia 43:7; Psalmul 100:2-3)
cine a creat universul (Facerea 1)
cum poate trăi omul bine și frumos (Deuteronom 30) etc.
3. Deoarece nu se învechește niciodată
Chiar dacă oamenii se schimbă, lucrurile se dezvoltă, tehnologia avansează, totuși inima omului rămâne înrobită de același dușman, iar adevărurile nu se schimbă, chiar dacă le ignorăm. Biblia este singura sursă demnă de crezare care ne arată originile, problemele spirituale, dar și soluția (Matei 24:35)
4. Pentru că ea ne arată realitatea obiectivă (odată ce credem adevărurile din ea cu privire la identitate, creație, familie etc. nu mai putem fi mințiți, înșelați sau distrași).
Există multe minciuni care ne fac rău și ne conduc în rătăcire și în final la moarte (spirituală).
De unde știm ce este adevărul și cum să-l deosebim? Însăși nevoia în sine ne cere un standard obiectiv. Iar acesta vine de la Dumnezeu (Ioan 14:6). Când vom cunoaște Adevărul vom fi eliberați de orice umbră de întuneric care ne împiedică să vedem realitatea așa cum a creat-o El și vom avea discernământ în a deosebi binele de rău, fals și adevărat
5. Citesc Biblia pentru ca să umblu pe calea curată și să nu mai păcătuiesc împotriva Lui (Psalmul 119), ca să iau decizii bune (v. 24), ca să am o gândire nouă, ca să cresc în sfințenie și să învăț să apăr credința creștină
6. Este singura carte ce aduce schimbarea și eliberarea corecte de care are nevoie omul. Toate celelalte cărți scrise au avut ca inspirație Biblia. Acestea pot ajuta la creșterea noastră spirituală, pot veni în sprijinul nostru atunci când suntem decepționați sau în vremuri de restriște, dar sfaturile și practicile Bibliei sunt incomensurabile, infailibile și indispensabile.
Cuvântul Său este putere, ca o sabie cu două tăișuri, care scoate la iveală cele mai ascunse și prăfuite gânduri, intenții, motivații și nelegiuiri, din inimă, pentru a le spăla în sângele Său (Faptele Apostolilor 20:32; Evrei 4:12).
7. Tot ce a fost profețit, până în prezent, s-a împlinit (Isaia 46:9-10)
În repetate rânduri Isus citează din Vechiul Testament cimentând autoritatea, justețea și realitatea Scripturii (Matei 19:4-5; 24:37-39; Luca 22:37; Matei 4:1-22). Noi, ar trebui să avem încredere că profețiile din viitor se vor împlini (și) pentru că cele din trecut s-au adeverit.
Ce benedicții are un cititor al Bibliei?
Cel ce citește Biblia ca s-o înțeleagă și ca să se lase transformat de preceptele și adevărurile ei este un om:
– învățat, mustrat, îndreptat și înțelept în neprihănire, conform 2 Timotei 3:16
– cu o învățătură sănătoasă, potrivit Tit 2:1
– roditor, după cum ne spune Coloseni 1:9-10
– integru, corespunzător 2 Timotei 2:15
– căruia i se descoperă lucruri ascunse, asemeni Ieremia 33:3.
Iată, așadar, câteva motive pentru care Biblia este superioară, unică, de folos real și indispensabilă chiar și într-o perioadă hiperinformativă.
Să nu uităm „Cuvântul Tău, Doamne, dăinuiește în veci în ceruri” (Psalmul 119:89) și „Scriptura nu poate fi desființată” (Ioan 10:35).