Cartea „Creștinismul redus la esențe” – de C.S. Lewis
Cartea cu titlul original „Mere Christianity”, semnată de C.S. Lewis, a fost publicată în România în anul 1987, într-o ediție revizuită și adăugită, prin efortul Societății Misionare Române. Lucrarea de 155 de pagini a fost foarte bine primită de publicul evanghelic român și a fost foarte apreciată pentru temele abordate cu măiestrie de către C.S. Lewis: aspecte legate de problema binelui și a răului, aspecte legate de doctrina Trinității, de conduita creștină, diverse concepții despre Dumnezeu etc.
Cartea „Creștinismul redus la esențe” este alcătuită din trei cărți semnate de C.S. Lewis:
- „Broadcast talks” [Discuții radiofonice], publicată în anul 1942.
- „Christian behaviour” [Conduita creștină], publicată în anul 1943.
- „Beyond personality” [Dincolo de personalitate], publicată în anul 1945.
C.S. Lewis a fost un savant cu o vastă cultură filosofică, științifică și literară. El a scris peste cincizeci de cărți de o mare varietate tematică: poezie, critică literară, filosofie, apologetică creștină, romane științifico-fantastice, unele pentru adulți, altele pentru copii, și cărți referitoare direct la viața spirituală a creștinilor. C.S. Lewis a scris lucruri profunde pe care le poate înțelege omul de rând care este credincios și crede în Dumnezeu.
Iată câteva din sublinierile pe care le-am făcut, citind această carte:
„În chiar încercarea mea de a dovedi că Dumnezeu nu există – cu alte cuvinte, că nimic din realitate nu are sens -, am constatat că eram forțat să admit că o parte din realitate – respectiv ideea mea despre dreptate – era plină de rost. Ca urmare, ateismul se dovedește a fi prea simplu. Dacă întregul univers nu ar avea nicio semnificație nu am fi putut descoperi niciodată că nu are nicio semnificație”.
„Vei descoperi că acele biserici care insistă cu cea mai mare tărie asupra importanței faptelor bune îți spun că ai nevoie de credință; iar cele care insistă cu cea mai mare tărie asupra credinței îți spun să faci fapte bune”.
„Se pare că Biblia pune cu adevărat punctul pe «i» atunci când alătură cele două lucruri într-o propoziție uimitoare. Prima jumătate a propoziției este «Căutați-vă mântuirea cu frică și cutremur» – ceea ce pare să spună că totul ar depinde de noi și de faptele noastre –, dar cea de a doua jumătate continuă zicând «căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi» – ceea ce ar însemna că Dumnezeu face totul și noi nu facem nimic”.
„Un om dă naștere unui copil, dar nu poate face decât o statuie. Dumnezeu Îl naște pe Cristos, dar El îi face pe oameni. Spunând aceasta, eu am ilustrat numai o idee cu privire la Dumnezeu și anume că ceea ce naște Dumnezeu Tatăl este Dumnezeu, ceva de aceeași natură cu El Însuși”.
„Dumnezeu nu este implicat în curgerea timpului acestui Univers, după cum nici autorul nu este implicat în curgerea timpului imaginar din propriul roman”.
Aproape în orice carte de apologetică, filosofie sau teologie, întâlnim numele lui C.S. Lewis – de aceea recomand cartea pentru lectură.