Fără înviere, nu există Creștinism

Acest video analizează centrul credinței creștine, învierea lui Isus, subliniind importanța ei fundamentală așa cum este exprimată de Apostolul Pavel în 1 Corinteni 15:14, și contrastând aceasta cu interpretările și credințele altor mari religii mondiale. În timp ce Creștinismul (cu 2,4 miliarde de adepți) pune un accent deosebit pe moartea și învierea lui Isus ca pivot al credinței și mântuirii, alte tradiții religioase oferă perspective diferite: Islamul (1,9 miliarde de adepți) neagă crucificarea lui Isus, promovând ideea că profeții mor de moarte naturală, Hinduismul (1,2 miliarde de adepți) percepe învierea ca o poveste spirituală într-un mozaic de narațiuni, neavând o ancoră într-un eveniment istoric singular, iar Budismul (520 milioane de adepți) adoptă o viziune diferită, concentrându-se pe impermanența existenței și pe calea către eliberarea de suferință.

Continuare »

Rigurozitatea intelectuală în apologetică

de Tămaș Ioan Marin

Introducere

Rigurozitatea intelectuală în apologetică reprezintă o abordare care pune accentul pe investigație profundă, analiză critică și evaluare obiectivă a argumentelor și evidențelor în sprijinul credinței sau al unei anumite poziții filozofice sau teologice. Ea reprezintă un pilon fundamental pentru abordarea responsabilă și credibilă a chestiunilor legate de credință și rațiune. În esență, apologetica presupune apărarea și justificarea credinței religioase în fața criticilor sau a scepticismului, iar pentru a face acest lucru în mod eficient și persuasiv, este crucial să se aplice standarde ridicate de rigurozitate intelectuală.

Continuare »

Mesia în Iudaism

de Maria Buturugă

Mesia este un personaj veterotestamentar care ‘a prins formă’ tot mai clară de-a lungul istoriei poporului evreu, până când ‘a prins viață’ – spunem noi, creștinii. Cuvântul Mesia, tradus în greacă prin Cristos, înseamnă „Cel uns”, provenind de la verbul „a unge”, atât în ebraică, cât și în greacă, numind pe cel care a fost uns, om sau obiect, cu uleiul special spre sfințire, adică spre punere de-o parte pentru Dumnezeu.

Continuare »

Relevanța lui Iisus Hristos în lumea contemporană (III)

de Tămaș Ioan Marin

Învierea lui Iisus Hristos

Învierea lui Iisus Hristos este unul dintre cele mai importante și mai controversate evenimente din Creștinism.

Conform celor patru evanghelii, după crucificarea lui Iisus și îngroparea sa într-un mormânt, el a înviat din morți a treia zi. Această înviere este considerată un miracol divin, care confirmă puterea lui Dumnezeu și natura divină a lui Iisus.

Continuare »

Iuda 1:21

Expresiile din textele biblice explică în termeni omenești ceva inexprimabil, așa încât orice critică a exprimării trebuie să înceapă de la înțelegerea inexprimabilului, dincolo de termenii limbajului omenesc și dincolo de regulile de structură gramaticală specifică fiecărui limbaj.

Pe baza informațiilor oferite cu generozitate de Bible Hub – Online Parallel Bible (https://www.biblehub.com), clarificăm aici termenii limbajului omenesc și regulile de structură gramaticală specifică pentru câte un verset care provoacă discuții apologetice.

Un sfat-îndemn ne călăuzește pașii pe care îi facem după evenimentul Învierii: Iuda 1:21.

Continuare »

Efectele învierii lui Isus în viața credinciosului (Luca 24)

Dar noi trăgeam nădejde că El este Acela, care va izbăvi pe Israel, dar cu toate acestea, iată că astăzi este a treia zi de când s-au întâmplat aceste lucruri” (Luca 24:21)

Oamenii pot crede că Isus a existat ca personalitate în istorie, pot crede despre Acesta că a luat chip de om, că a făcut minuni sau că a murit cu adevărat. Dar sunt oameni care se opresc aici. Ei nu pot accepta că Isus a înviat cu adevărat. Cu ce ne este de folos să credem că Isus S-a întrupat și a murit pentru păcătoși, dacă nu credem că El a înviat? Care sunt consecințele învierii? De ce este important să credem că El a înviat cu adevărat? Cum poate schimba învierea calitatea vieții unui om?

Continuare »

1 2