„Crucea lui Cristos” – de John R.W. Stott

Titlul original al cărții este „The Cross of Christ”, apărută în 1986, publicată în limba română de Societatea Misionară Română, Wheaton, Illinois, USA 1992, tradusă de John F. Tipei, editată de Doris Laurențiu, cu coperta și în tehnoredactarea lui Petru Lascău. Cartea are 359 de pagini, prefața semnată de John Stott, datată de Crăciun, în 1985, şi o bogată bibliografie, la paginile 349–359.

Reproducem cuprinsul:

I. Felul în care abordăm Crucea
1. Centralitatea Crucii
2. De ce a murit Cristos
3. Să privim în profunzime
II. Esența Crucii
1. Problema iertării
2. Satisfacție pentru păcat
3. Autosubstituirea făcută de Dumnezeu
III. Ce a realizat Crucea
1. Mântuirea celor păcătoși
2. Revelarea lui Dumnezeu
3. Biruința asupra răului
IV. Trăirea sub Cruce
1. Adunarea sfinților în sărbătoare
2. Înțelegerea de sine și predarea personală
3. Iubirea vrăjmașilor
4. Suferință și slavă
Concluzie: Influența atotpătrunzătoare a Crucii

Pentru că suntem în perioada de pregătire spirituală a sărbătorii de Paște, care înseamnă moartea și învierea Mântuitorului nostru Isus Cristos, prezentăm fragmentar concluzia la care a ajuns autorul John R.W. Stott, scriind cartea „Crucea lui Cristos”, dorindu-vă lecturare plăcută.

În primul capitol am căutat să arăt locul central pe care l-a ocupat crucea în gândirea lui Isus, în Scriptură și în istorie; în ultimul capitol vom analiza modul în care din acel centru influența crucii se răspândește în afară până când cuprinde întreaga credință și viață creștină (…). Am clarificat faptul că moartea Lui a fost legată de păcatele noastre, și așa în partea a II-a am ajuns să ne ocupăm tocmai de esența crucii. Am început prin a supune discuției problema iertării care are la bază conflictul dintre maiestatea lui Dumnezeu și seriozitatea păcatului (…). În partea a treia am privit dincolo de cruce la consecințele ei, la realizările acesteia în trei sfere de activitate: mântuirea păcătoșilor, revelarea lui Dumnezeu și biruința asupra răului (…). Partea a patra am intitulat-o «Trăirea sub cruce», datorită faptului că, în esență, comunitatea creștină este o comunitate a crucii. Într-adevăr, crucea a transformat în mod radical toate relațiile noastre”.

Se adaugă și comentarii la „Epistola către Galateni”, „ca să putem înțelege și mai bine locul central pe care-l ocupă crucea și influența ei în orice domeniu al vieții creștine (…), crucea este temeiul îndreptățirii noastre (…), crucea este modalitatea prin care suntem sfințiți (…), crucea este subiectul mărturisirii noastre (…), crucea este obiectul laudei noastre”.

Print Friendly, PDF & Email